Телефон обслуживания клиентов:
+371 28 353 585
Категории продуктов
  • Корзина пуста.

Все статьи, Спорт, Хорошее самочувствие

Что такое рафинированные продукты?

Рафинированный сахар

Rafinēšana ir viens no produktu apstrādes un attīrīšanas veidiem no čaumalas, mizas, šķiedrvielām, krāsām. Tā rezultātā pārtikas produkti zaudē barības vielas, vitamīnus un minerālvielas.

Turklāt kopā ar noderīgām vielām no pārtikas produktiem tiek noņemti palīg enzīmi, kas veicina produkta vieglu un ātru asimilāciju mūsu kuņģa-zarnu traktā.

Tāpēc rafinēts ēdiens ir ne tikai bezjēdzīgs ķermenim, bet arī tikai daļēji tiek absorbēts. Tiek arī uzskatīts, ka rafinēti pārtikas produkti var izraisīt slimību attīstību vai saasināt esošās. Rafinēti pārtikas produkti var traucēt vielmaiņas procesu organismā, kā arī paātrināt akmeņu veidošanos žultspūslī un nierēs.

Kādus produktus visbiežāk rafinē?

Rafinēta eļļa

Rafinētajai eļļai nav bioloģiskas vērtības – to var izmantot gatavošanai friterī, bet ne vairāk! Šo eļļu nevajadzētu pievienot salātiem. Tikai nerafinēta eļļa (auksti presēta) ir noderīga ķermenim un satur noderīgus A un E vitamīnus.

Rafinēta eļļa ir kā sitiens mūsu aknām un imūnsistēmai. Un visbīstamākās ir hidrogenētās eļļas (palmu, augu). Šīs eļļas satur trans-taukus un iznīcina pieaugušo veselību un pat mātes vēderā esošu bērnu veselību.

Pēc daudziem pētījumiem biologi iesaka pat neuzklāt rafinētu eļļu uz ķermeņa. Ādai vajadzētu absorbēt tikai veselīgas aukstā spieduma eļļas.

Frēzēti, baltie rīsi.

Mūsu valstī tas ir ļoti populārs rīsu veids, jo tie ātri vārās, vārot skaisti sadrupina un ir piemēroti visu veidu ēdieniem. Bet frēzēšana joprojām ir tā pati rafinēšana. Frēzēšanas laikā rīsu graudi zaudē ar vitamīniem bagātinātu apvalku.

Šādi rīsi ir tīrs ogļhidrāts, kas palielina cukura un insulīna līmeni asinīs, iztukšo B grupas vitamīnu rezerves. Tāpēc ieguvumi ķermenim ir iespējami tikai ar nefrēzētu vai vārītu rīsu izmantošanu. Un baltos rīsus vajadzētu ēst tikai kopā ar dažādiem dārzeņiem, augļiem un zaļumiem.

Rafinēts cukurs.

Rafinēts cukurs (rafināde) ir daudz bīstamāks un kaitīgāks nekā niedru cukurs. Rafinēts cukurs daudz ātrāk veicina insulīna rezistences un cukura diabēta veidošanos.

Rafinēts cukurs atbalsta sistēmisku iekaisumu organismā un palielina demences risku. Lai cukurs pārvērstos enerģijā, nevis taukos, B6 vitamīna un hroma rezerves organismā strauji samazinās.

Labāk ir pilnībā izslēgt cukuru no uztura, bet, ja tas nav iespējams, tad jāzivēlas nerafinēts niedru cukurs, palmu cukurs, cukurs no kokosriekstu ziediem, vai arī medus.

Baltie milti

Ideālas baltas krāsas kviešu milti ir arī rafinēšanas rezultāts, kura dēļ graudi zaudē līdz pat 70-85% barības vielu. Šiem miltiem nav šķiedrvielu, tie ir balināti ar ķīmiskām vielām, tajos ir daudz vairāk lipekļa. Tāpēc kviešu miltus ieteicams aizstāt ar kukurūzu vai rudzu miltiem.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *